duminică, 2 ianuarie 2011

Ciorba de perisoare 3

In ultima zi din am facut o ciorba de perisoare cum e datina din strabuni.
De data asta am facut-o putin altfel si a iesit BESTIALA, dupa parerea mea cea mai buna ciorba de perisoare mancata vreodata!!!
Aveti aici si aici celelelate variante.
Am mai spus si in alte postari ca ciorbele nu imi ies niciodata la fel deoarece mereu schimb ceva la ele.

Avem nevoie de:(6 l)

4 morcovi
1 telina mare
2 cepe mici
600 g carne tocata
sare, piper, boia
o ceascuta orez
o legatura patrunjel
ulei pt prajit
2 oua
2 galbenuse
3 linguri delikat (Knor)
500 g smantana
1 l zeama de varza
Legumele le-am mixat cu robotul de bucatarie (in lipsa lui se pot da prin razatoarea mare). Se pun la calit in 4 linguri ulei. Se lasa putin sa se inmoaie amestecand din cand in cand. Se adauga in oala apa de treisfert si se lasa la fiert adaugand delikat si sare.Dupa 30 minute de fiert se pregatesc perisoarele.
Carnea tocata se amesteca cu o cescuta de orez, cu sare, piper, boia, cele 2 oua si cu o jumatate legatura patrunjel. Se amesteca bine si incepem sa facem perisoarele.Eu pun intr-o farfurie putin ulei in mijloc imi umezesc palmele cu el si incep sa formez perisoarele. Le aranjaz pe farfurie din margine spre interior.Ideea e sa le punem pe toate odata in oala la fiert de aici si metoda asta de a face perisoare (vazuta la mama mea).
Dupa ce s-au pus perisoarele in oala se lasa sa fiarba vreo 30-40 minute bune.Cand a mai scazut apa de la ciorba am adaugat 1 l zeama de varza.
Cand perisoarele au fiert am pus patrujel tocat deasupra si am pregatit dresatura.
2 galbenuse se amesteca cu 500 ml smantana (initial am vrut sa pun o smantana cu mai putina grasime dar apoi m-am razgandit si am pus o smantana mai grasa, cred ca are 20 % grasime ) si se amesteca bine , iar cu polonicul luam din ciroba fierbinte (la care am stins focul) si punem pana ajunge la aceeasi temperatura dupa care turnam toate dresatura peste ciorba.
Potrivim gustul cu sare (daca mai e cazul).
Mi-a placut foarte mult cum arata aceasta ciorba..secretul culorii ei e smantana de buna calitate si muulltaaa:))Arata bine nu???:))
Se serveste calda, fara adaos de smantana, cu fasii de ardei kapia si paine proaspata.
E cea mai buna ciorba de perisoare facuta de mine. Merita sa o incercati!
Pofta buna!!!

10 comentarii:

Cristina spunea...

Aproximativ asa am facut-o si eu, doar ca am pus mai putina smantana. Doar o cutie mica de smantana Monor (asta imi place mie). A, si eu am pus marar in loc de patrunjel.
Arata foarte bine si e foarte buna ciorba asa. Nici mie nu-mi ies la fel de fiecare data.

Bianca spunea...

Eu nu prea sunt prietena cu mararul..nu sunt obisnuita cu el pentru ca mama mea nu prea gatea cu marar asa ca nu sunt obisnuita cu gustul lui. patrunjelul in schimb il ador.
Eu cred ca reusita acestei ciorbe sta in faptul ca am pus multa smantana. Nu e totuna ca pui in farfurie...mai buna e acolo. Eu intotdeuna puneam smantana si in farfurie dar nu e la fel.

maya spunea...

Mi-e dor de o ciorbita de perisoare!Chiar ar fi cazul sa mai fac si eu!Arata tare bine ciorba ta.
Multumesc de inspiratie!Pupici,
M.

Anca (tort.personalizat) spunea...

Buna, buna... si mama a facut... doar ca inca n-am mancat din ea, n-am avut timp :))
Te pup. La multi ani!

felis spunea...

Ador ciorba de perisoare... si cu din carne de pui si din vita amestecata cu porc... este foarte buna si consistenta!.. A ta arata foarte bine. Eu la ciorba de perisoare imi umezesc mainile cu otet: perisoarele vor arata f netede- nu mai sunt "ciufulite"...
La multi ani!..

felis spunea...

A... si inca ceva... te invidiez ca poti sa faci ciorba de perisoare cu smantana direct in ea... Eu nu pot... Sotul daca vede ca pun smantana nu mai mananca... La retetle mele care au sosuri albe sau supe/ciorbe cu smantana... e clar ca sotul nu s-a atins de ele.. si le-am facut doar pentru piticul meu.

giovanna spunea...

cred ca fost ff buna! cred ca se pot face perisoarele si din carne de pui si atunci ar fi intr-u totul pe gustul meu. te pusi

DAVELLA spunea...

Chiar ca arata bestial ciorbita ta! Nici eu nu folosesc marar decat la sarmale, in rest patrunjelul sa traiasca!!! Un an nou plin de bucurii si bunatati culinare! Pupicei de 2011!

Bianca spunea...

@ Maya, pofta buna la ea:)
@ Anca pai fa-ti timp ca e pacat sa nu mananci..e buna tare.
@ Felis nu stiam tehnica cu otetul...merita incercata. mersi de pont.
@ Giovanna sigur ca o poti face si cu carne de pui. Sigur e buna. Pupici
@ Davella multumesc de urari asemenea si tie iti doresc. Si daa...traiasca patrunjelul:)

Bianca spunea...

@ Felis...pacat ca sotul tau nu mananca smantana...noi suntem mari amatori de smantana toti:) Pupici

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons