Ciorba de perisoare o fac in felul urmator:
Pentru o oala de 6 l avem nevoie de:
2-3 morcovi potriviti
1 telina frumoasa
2 patrunjei
1 ceapa
500 g carne tocata
bors pt acrit (700 ml)
otet (in caz ca vreti si mai acra)
smantana
2 galbenusuri pt dres
1 ou pentru perisoare, orez
sare, piper, delikat (Knor),
(iarna in loc de bors acresc cu zeama de varza -"moare" ii spune la noi)
Legumele se taie marunt cu robotul sau se dau prin razatoare (pe cea mare). Se pun la foc impreuna cu putina de sare si delikat de la Knor. Se lasa la fiert cam o ora. In acest timp pregatim carnea punandu-o intr-un castron peste care adaugam un ou intreg si cele doua galbenusuri de care vom avea nevoie la sfarsit, sare, piper, putin orez si amestecam. Formam perisoarele pe o farfurie sa fie pregatite toate pentru cand trebuie introduse in ciorba. Perisoarele eu le fac foarte simplu... iau o farfurie plata, pun putin ulei in mijloc cu care imi ung mainile si formez mici rotocoale de carne pe care le pun pe farfurie.
Se introduc perisoarele in ciorba si se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba vreo 30 min la foc potrivit.
Verificam perisoarele sa fie fierte si daca s-au fiert adaugam borsul dupa gust si eventual otet sau iarna zeama de varza. Mai dam un clocot dupa care stingem focul.
Se iau cele doua galbenuse, se amesteca cu 200 ml smantana si se pun in ciorba avand grija sa aducem compozitia la aceeasi temperatura ca ciorba pentru a nu se taia (adaugam din ciorba cate putin peste compozitia cu ou si smantana pana ajunge la aceeasi tempertura).
Cand fac aceasta ciorba vara nu o mai dreg cu ou si smantana, o las asa fara oua pentru a nu se strica mai repede.
Se serveste cu smantana si arde iute si e foarte buna si acrisoara.
Pofta buna!!!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu