miercuri, 4 august 2010

Castraveti cu sare 2010

Cum stati cu pusul muraturilor pe iarna? Bine da?:)

Am pus si eu castraveti anul acesta (10 kg) pana acum. Am tot lalait-o cu pusul si deja incep sa se scumpeasca, am luat kg cu 3 lei, in alte parti erau 4 lei..in conditiile in care acum 2-3 saptamani se cumparau la piata la 1.5 lei , maxim 2 lei. Asta e...am ascultat anul asta de altii si am platit mai mult. Va sfatuiesc sa va grabiti cu pusul pana nu se scumpesc si mai mult.
Eu stiu de la mama mea ca vara castravetii se pun pana in 15 iulie.
Si vinetele se coc si se pun in congelator pana in 15 august.
Dupa datele astea sunt mai scumpi, cine stie daca mai sunt..., vinetele pot fi si amare....asa ca pe viitor fac cum stiu nu ma mai iau de altii.
Deci cum va spuneam am pus castreveti.
Dupa reteta de anul trecut (Aici) cu mici modificari.

Avem nevoie de:

castraveti
(10 kg)
sare neiodata (17 linguri)
frunze de visin

frunze de dafin

usturoi
(3 catei)
morcovi taiat rondele
(3 morcovi)
cimbru
marar

frunze telina

boabe piper
boabe mustar

ardei iute

conservant
zahar

Castravetii se pun in apa si se lasa vreo 10 minute dupa care se spala.
Borcanele se spala si ele si se pregatesc pentru umplere.
Pe fundul borcanelor punem ingredientele de mai sus cum doriti. Eu am asezat crengute de cimbru, marar, foi de telina, rondele de morcov, cativa catei de usturoi taiati, frunze visin, am aranjat castravetii iar deasupra am mai pus rondele de morcov, usturoi, piper boabe si boabe de mustar.
Se pune in fiecare borcan apa iar apa din toate borcanele se toarna intr-o cratita care se pune pe foc. Punem sare neiodata (1 lingura de sare neioadata la litrul de borcan)- eu am avut 17 l de borcan deci am pus 17 linguri de sare.
Se clocoteste apa dupa care se toarna peste castrevti cu grija sa nu se sparga borcanele. Dedesupt e de preferat sa punem niste cutite.Se lasa asa pana a doua zi cand repetam operatiunea, adica turnam apa in cratita, dam in clocot si punem peste castraveti.Fata de anul trecut am mai pus si zahar in borcane...am pus fara masura asa dupa ochi:) putin..sa fie putini si dulci.
Deasupra se presara cu conservant si borcanele se inchid cu capace si se pot aseza pe raft.
O sa mai trebuieasca sa mai pun vreo 5 kg dar saptamana viitoare:). Suntem mare amatori de castraveti murati.
Pofta buna!!!

5 comentarii:

Cristina spunea...

Felicitari, esti harnicuta! Spune-mi te rog unde ai gasit sare neiodata? Ca eu in ultimii ani am pus tot cu picantfix tocmai pentru ca nu gaseam sare grunjoasa, neiodata.

Bianca spunea...

Critina, sare se gaseste la alimentara sau in piata. Trebuie sa ceri sare neiodata la alimentara si trebuie sa fie. Se mai gaseste in piete...eu mai cumpar din piata de la Diamant din spate unde sunt cei care au chioscuri.
Frumoasa poza ti-ai pus:)

Mariana spunea...

Eu am pus ultima tura de castraveți ( pentru salata boeuf)ieri...asa ca eu am terminat!dar mai trebuie sa pun vinete...nu multe căci anul trecut abia le-am mâncat,am mai dat si altora numai sa scap de ele!

Castraveți cu sare nu pun niciodată,nu ne plac!

Mariana spunea...

Cristina,mie mi se par foarte gustoși cu picant fix!

Bianca spunea...

Mariana mie de o vreme incoace imi plac cei cu sare (am gustat de vreo 2 ani la o matusa si au fost bestiali!!!), inainte ii puneam doar cu sare, oret si zahar. Ceilalti castraveti pe care o sa ii pun am sa ii pun cu otet, sare, zahar pentru ca fiicei mele doar asa ii plac. Cu pikant fix nici nu am auzit pana acum, nici nu am mancat.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons