vineri, 4 noiembrie 2011

Tort aniversar 16 ani de la casatorie


Astazi, 04.11.2011 se implinesc 16 ani de cand am fost imbracata mireasa in fata altarului!!!.  Emotii mari, eram tanara (19 ani), plina de entuziasm, foarte fericita cu planuri mari de viitor.
Pot spune ca  in 16 ani am realizat ceva in viata asta, plus doi copii care sunt lumina ochilor mei si pe care ii iubesc nespus de mult.
Plus un sot iubitor care e atent si nu a uitat nici anul asta de aniversarea casatoriei :)) si mi-a facut si un cadou consistent, la care visez demult si daca era dupa mine ramanea inca pe rafturile magazinelor:)).
Te iubesc dragul meu si iti multumesc ca imi esti alaturi.
Cu aceasta reteta de tort m-am gandit sa particip la concursul sponsorizat de Pastai de vanilie (de unde mi-am si cumparat de altfel  cateva pastai de vanilie si niste condimente) si organizat de catre Laura Adamache si jurizat si de catre Isabela Dobrin 

M-am gandit ca la asa aniversare si la asa concurs merita un tort mai special , putin complicat de facut la prima vedere dar in realitate este foarte simplu daca se urmeaza pasii cu atentie.
Asadar avem nevoie de:

Pentru blat:


5 oua
15 g faina
15 g amidon
50 g zahar
25 g cacao
50 g migdale macinate
25 g unt
sirop din zahar caramel + coniac


Pentru crema de vanilie:


3 galbenuse
25 g amidon
300 ml lapte
10 g unt
50 g zahar
1 pastaie de vanilie

Pentru crema de migdale:


5 g gelatina
2 linguri coniac
100 g migdale taiate grosier
120 ml frisca


Pentru crema de ciocolata 1:


200 g frisca
150 g ciocolata


Pentru crema de ciocolata 2:


200 g frisca
100 g ciocolata

Decor:


400 ml frisca
100 g ciocolata


1. Blatul:
Cele 5 oua se separa. Albusele se bat spuma tare cu un praf de sare dupa care incorporam treptat zaharul pana cand spuma este foarte tare.
Adaugam galbenusele si amestecam incet sa se incorporeze foarte bine.
Amidonul, cacaoua, migdalele macinate, untul topit, faina se adauga si ele incet in spuma amestecand cu miscari usoare.
Turnam compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt si punem blatul la cuptor pana cand trece testul scobitorii (15-20 minute)

2. Crema de vanilie:
Intr-o cratita punem cele 3 galbenuse de ou, untul topit, amidonul si amestecam bine adaugand laptele.
Pastaia de vanilie se cresteaza in lungul cu un cutit cu varful ascutit si dupa ce e crestata cu partea cealalata de cutit se trage de jos in sus pentru a scoate semintele de vanilie afara.
Pastaia trebuie sa ramana curata si se poate adauga la crema (ulterior se scoate) sau intrebuinta pentru alt desert.
Pulberea de vanilie se pune peste lapte si se pune cratita pe foc amestecand mereu sa nu faca cocoloase.
 
Cand incepe sa fiarba se amesteca bine pana cand se ingroasa. Se pune la racit amestecand din cand in cand pentru a nu face pojghita.

3. Crema de ciocolata 1.
Frisca se bate bine bine cu mixerul. Ciocolata se rupe bucati si se pune intr-un bol la microunde adand grija sa nu se arda.
Cand ciocolata ajunge la temperatura suportabila pentru deget se amesteca cu frisca.
 
Aceasta crema se amesteca cu treisefrt din crema de vanilie formand o singura crema.

4. Crema de migdale:
Frisca se bate bine. Migdalele se taie grosier
si se amesteca cu un sfert din crema de vanilie si cu frisca. (Parerea mea personala dupa ce am gustat acest tort e ca migdalele ar fi fost mai bune daca se prajeau putin inainte. Puteti incerca.)
Gelatina se hidrateaza in putina apa. Cand s-a inmuiat (15 minute) se topeste la microunde (atentie sa nu fiarba ca se distruge) se adauga in crema.

5. Crema de ciocolata 2:
Din nou se bate frisca (eu am batut din start toata frisca in bolul mixerului si apoi am impartit-o in trei) si din nou se topeste ciocolata la microunde. Se amesteca cu frisca batuta.

Ansamblarea tortului:
Blatul copt si racit se taie in doua.
Intr-o forma detasabila punem folie alimentara dupa care punem primul blat.
Il insiropam cu sirop de caramel si coniac. Peste primul blat adaugam prima crema..cea de vanilie amestecata cu ciocolata.
Punem al doilea blat insiropat
si el peste care punem crema de migdale si intindem bine.
Peste crema de migdale punem ultima crema de ciocolata si dam la rece pentru 2 ore.
Dupa 2 ore scoatem tortul afara, indepartam inelul, desfacem folia
si cu ajutorul a doua lame de cutit mutam tortul pe o farfurie.
Il decoram dupa preferinta, eu l-am decorat cu frisca si aschii de ciocolata.
Asta e toata reteta, putin complicata dar pana la urma simpla:) va ia cam 3 ore bune de stat in bucatarie dar pana la urma merita rezultatul final.
Apetisanta felia nu?
Mousse de ciocolata, crema de vanilie si crema de migdale...o combinatie unica si foarte fina.
Si cadoul primit in dar de la sotul meu, cadou pe care sper sa il folosesc mult timp de acum incolo.(trebuie sa citesc instructiunile sa pot face setarile bune:))
Cu aceasta reteta particip la concurs si sper ca juriului sa ii placa reteta mea si sa ma aflu printre castigatori.
Daca va incumetati sa o faceti va doresc pofta buna!!!!
 

19 comentarii:

Just me spunea...

felicitari!multi ani fericiti sa aveti! tortul arata tare bine, cred ca e delicios! bafta la concurs!!::)

Paradis spunea...

Chiar ca e complicata dar arata tare bine.Felicitari si succes!

Paradis spunea...

Aniversare fericita !...va doresc sa petreceti multi ani fericiti impreuna cu familia.Felicitari pentru cadoul primi.Happy anniversary!

Cristina spunea...

La cat mai multi si fericiti ani impreuna!
Succes la concurs. Tortul e super!
Si cadoul e super. ;)

Sanda spunea...

Bianca, iti doresc din tot sufletul sa ai parte de multe, foarte multe aniversari fericite alaturi de sotul tau si copii tai! Mult succes la concurs, tortul arata foarte gustos si imi plac in mod deosebit acele panglici de pe lateral (apropo : le-ai facut cu varful pentru petale?).
Oh, sa folosesti sanatoasa aparatul foto - pare a fi tare "meserias"!
Cu drag,
Sanda Turner

Alexandrina spunea...

Va doresc o aniversare frumoasa si cat mai multi ani fericiti impreuna!
Frumos cadou, sa-l folosesti cu placere!
Mult succes la concurs!

Antonina spunea...

La multi multi ani fericiti !!!

Emily spunea...

La multi ani fericiti!
sa-l stapanesti sanatoasa si sa-l folosesti cu placere! :*

Anca (tort.personalizat) spunea...

ooooaaaa! La multi ani! Multa fericire si sanatate sa aveti! Tu, cu sotul tau, Nelu Sima! ;)) (mi-a placut asta pe facebook!)
Tortul... salvez privindul.
Frumos si cadoul... foarte frumos, chiar :D
Succes la concurs!
:* >:D<

Cristina spunea...

Multi ani fericiti si de acum inainate!!!

Micul spunea...

La cat mai multi ani fericiti impreuna.Foarte frumos tortul.Bafta la concurs.

Bianca spunea...

Va multumesc mult fetelor pentru cuvintele frumoase. Va imbratisez cu drag.
@Sanda , da, sunt facute cu varful de patala incepand de jos in sus. Am vazut tehnica pe youtube.
Pupici

AlinaS. spunea...

La multi ani fericiti si cat mai multe bucurii si de acum inainte!

Livia spunea...

La multi ani fericiti impreuna! Sa aveti parte de multa sanatate si iubire!
Tortul e tare apetisant m-as servi si eu cu o feliuta!

DAVELLA spunea...

Draga Bianca, iti doresc din tot sufletul casa de piatra in continuare, multe bucurii si realizari pe mai departe! La Multi Ani! Super bun tortul, sa stapanesti cadoul sanatoasa si sa-l folosesti cu placere! Pupicei dulci de peste ocean!

Sara & Miki spunea...

La multi ani! Multa iubire si intelegere, sa petreceti inca multi ani fericiti impreuna. Pup!

TeoBucatar spunea...

Sa fiti sanatosi si sa va iubiti pana la 100 de ani la fel ca acum!La muuulti ani!

maya spunea...

Bia, la cît mai multi ani fericiti împreuna! Felicitari pentru cadou, si sa-l folosest cu mare placere!

Îmi place cum ai decorat u frisca. Eu nu le am deloc!

La multi ani!

AdinA's Cakes spunea...

Cam tarziu ajung si eu cu urarile:iti doresc multa fericire si impliniri alaturi de sotul tau si de familie!Iar cadoul e super,sa ne spui cum sunt pozele de acum inainte(si eu ar trebui sa-mi schimb aparatul)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons