Toata lumea stie sa faca mujdeiul de usturoi!! Dar nu toata lumea il face la fel:).
Unii in fac simplu cu apa, altii freaca usturoiul cu putin ulei si apoi pun apa, altii in loc de apa pun iaurt, altii smantana, altii ketchup...
Eu am fost laudata de catre prieteni ca fac "cel mai bun mujdei":P Mereu cand mergem la gratar cu prietenii ei nu se ingrijesc de problema mujdeiului pentru ca stiu ca eu intotdeuna duc mujdeiul intr-o lada frigorifica gata preparat de acasa:) Ca doar nu merge carnea la gratar fara un mujdei de usturoi nu?:)) Cel putin la noi merge cu noduri:))
Acum cativa ani faceam si eu banalul mujdei de usturoi in care puneam sare si apoi apa minerala.
Dar de ani buni nu il mai fac asa.
Am invatat de la o matusa dea mea de la Sebes (te pup Crina!!!) sa frec usturoiul cu putin ulei pentru a avea un aspect mai bun in castron si pentru a avea tarie mai mare.
Si de atunci asa il fac si eu.
Sa va spun si cum:
Aveti nevoie de:
usturoi
ulei
sare
smantana
iaurt
Luati un catel sau doi de usturoi (depinde cat mujdei doriti sa faceti) si curatati-l.
Puneti-l in presa de usturoi si stoarceti-l. Adaugati un sfert lingurita de sare.
Amestecati bine si puneti ulei treptat..ca la maioneza. Cat ulei am pus nu stiu sa va spun dar oricum nu mult ...pana cand s-a legat usturoiul.
Inainte
DupaPuneti apoi in jur de 100 ml iaurt
si restul smantana, pana cand gustul mujdeiului e pe placul dumneavostra. Adica nici prea puternic, nici prea slab..sau depinde cum va place. Mie imi place ca mujdeiul sa fie ca un sos de usturoi...sa nu fie foarte foarte puternic (sa imi ia gura foc:)) si sa se poata manca "chiar si pe paine:))
Puteti pune doar smantana-( eu asa puneam intr-o vreme) dar totusi in ultimul timp m-am gandit si la calorii asa ca am inlocuit o parte din cantitatea de smantana cu iaurt...nu de tot ca nu are acelasi gust :))
Cam asta e toata filosofia, eu asa fac mujdeiul si tuturor din familie ne place, inclusiv fiului meu care doar de un timp mananca mujdei si asta pentru ca are smantana si pt ca e foarte bun :)) Fac foarte des mujdei, in special cand avem carne la gratar, pui la cuptor..etc
Daca va ramane se poate pastra la frigider o zi doua sau se poate adauga in ciorba cu carne, de fasole verde ar fi ideal:)
Mai fac inca doua tipuri de mujdei de usturoi dar acesta il fac cel mai des.
Pofta buna!!!
joi, 3 februarie 2011
Mujdei de usturoi
21:49
Bianca
11 comments
11 comentarii:
da ai dreptate fiecare il face diferit....dupa gustul fiecaruia...eu doar amestec usturoi pisat cu smantana, sare dupa gust,si-l subtiez cu putina apa rece..sa nu fie nici prea subtire nici prea gros...obisnuiam sa-l frec cu ulei..dar am zis ca e bun si fara si un pic mai sanatos...variana cu iaurt nu am incercat-o:)
Asa e draga..fiecare face cum stie:)
E bun si cu iaurt sau sana..ca sa nu mancam atatea grasimi:))
eu il fac fara ulei. nu cred ca are consistenta celui facut de tine, dar e bun oricum. te pusi.
Bianca... mor dupa mujdei... asa il fac si eu. Sau variatiuni pe tema asta.
Dar cel mai bun l-am mancat in delta. Icre cu mujdei. Si mujdeiul avea doar usturoi, sare si ulei. Dar mult ulei. Era ca o maioneza. Oricum, cand m-am intors de acolo prima data asa l-am facut... apoi am zis "stop uleiului" si am trecut la iaurt :))
Arata bine, dar eu nu mananc usturoi sub nicio forma. Si in mancaruri pun doar minimum necesar pentru gust. Cred ca e o chestiune psihologica dar nu as suporta sa miros a usturoi. Am o colega care obisnuieste sa manance usturoi si nu poti sta langa ea. :) Tot biroul miroase a usturoi.
asa il faceam si eu...acu doar cu iaurt ca am pus ceva kg iarna asta...imi place tare usturoiul asta cu pastai scazute!
@Giovanna cu siguranta e bun si al tau.
@Anca, mi se pare foarte tare daca e frecat doar cu ulei sau cu orice altceva. fara adaos de apa sau iaurt/smanatana e extrem de tare.
@Cristina eu ador usturoiul si cei din casa mea. Il folosesc la mancare dar nu cand merg la servici:) Tu poate ai ramas cu sechele de la colega ta care miroase oribil (dar miroase a usturoi dimineata?:)) si deaia nu iti place dar e foarte bun si sanatos.
@Geta si cu iaurt e bun dar nu e ca cel cu smanatana:))
Si eu al fac ca tine,,,dar daca am peste,,,adaug marar tocat,,,,la porc pun patrunjel,,,iar la vita telina frunze,,,,delicios,,incearca,,,mmm,,,,pupp!!
Sa stii ca nu era chiar atat de tare pe cat mi l-am imaginat eu. Dar ti-am zis... avea foarte mult ulei. Au cazut pe capete in ziua aia: mujdei+tuica+soare... seara toti se plangeau de dureri de cap..
Hehe...grea viata asta de barbat uneori :))
Cel mai bun mujdei este cu usturoi pisat, sare, putin piper, putin delikat, leustean verde tocat marunt, ardei iute de mai multe culori ( galben, rosu, verde ),taiat marunt, marunt ( dupa gustul fiecaruia ),un strop de ulei. ESTE SUPER, SUPER GUSTOS !
Trimiteți un comentariu