marți, 13 iulie 2010

Orez (rice) Biryani cu salata salsa si sos de rosii


De ziua fiicei mele vroiam sa imi surprind invitatii cu o mancare indiana.
Am fost invitata la restaurant cu ceva vreme in urma si am mancat acest orez biryani care mi-a placut foarte, foarte mult.
Bineteles ca am cerut reteta si am facut si eu, prima data am avut o tentativa...(Aici) fara insa sa folosesc orez basmati si fara sa folsoesc carnea de pui iar acum am facut tot de la cap la coada. Bineteles ca nu e singurul mod de a preparara acest orez, am gasit pe net mai multe retete dar eu va scriu ceea ce am mancat si facut eu.

Biryani este felul principal in lumea araba, cu carne, peste, sau pui, reteta difera de la tara la tara fiecare avand secretul sau.


Va scriu cantitatile pentru a face orez pentru 4 sau 6 persoane, eu am gatit pentru mai multe:
Asadar reteta:

Avem nevoie de:

1 pui sau cateva pulpe de pui

4 morcovi

500 g orez basmati

3 cepe mari

200 g alune

Condiment pentru vin

Curcuma

Sofran

Mazare

Cartofi

Ulei de masline


Pentru salsa


catvea rosii

castraveti

ceapa

patrunjel

otet

ulei masline


Pentru sos


o cutie sos de rosii

condimente de vin

pasta ungureasca de boia

supa de pui

chili (optional)


Puiul se curata, se taie in bucati mai mici si se pune la fiert in apa. Condimentul pentru vin se adauga in apa in care fierbe puiul. In supa se pun 2-3 cartofi taiati in 4 care se vor folosi pentru sos.

Cand e aproape gata puiul se scoate afara (apa nu se arunca) si se pune intr-o tava unsa cu putin ulei si se da la cuptor sa se rumeneasca.

Intre timp pregatim orezul si legumele.

Morcovii se taie jumatati de rondele, ceapa se taie rondele mari, cartofii patratele mici.

Intr-o tigaie se pun alunele putin la prajit dupa care se scot pe o farfurie. Se adauga ulei in tigaie si se calesc pe rand ceapa, morcovii, apoi mazarea si cartofii. Se scot si se aseaza pe o farfurie.

Orezul se pune la fiert astfel: se spala si se masoara cu o cana. Masura e urmatoarea: la o cana de orez se pune o cana jumatate de apa. Focul se da tare pana cand incepe sa fiarba dupa care se acopera si se lasa la foc mic 15 minute fix. Cand e gata se rastoarna pe un platou. Se condimenteaza cu curcuma si sofran. Curcuma se pune pentru a-i da culoarea portocalie orezului.

Aranjarea platoului:

Se pregateste un platou pe care se pune orezul.

Peste orez se pune un strat de ceapa, apoi un strat de morcovi, apoi mazarea si cartofii, ultimele asezate fiind alunele. Peste legume si alune se aseaza carnea scoasa din cuptor.

Se serveste cu o salata (salsa) de rosii, castraveti si ceapa taiate foarte marunt peste care se presara patrunjel proaspat

si cu sos pentru beryani.


Sosul se prepara astfel:


O cutie de suc de rosii se amesteca cu supa ramasa de la pui. Condimente de vin daca mai aveti se dau prin rasnita si se adauga la sos, Se adauga si cartofii fierti in supa si pasta ungureasca de boia. Se pot face doua sosuri, unul dulce si altul picant, in cel din urma se adauga chilli.

Este o mancare deosebit de gustoasa si aspectoasa.

Va doresc pofta buna!!!


7 comentarii:

Just me spunea...

mancare indiana......o fi buna nu zic nu....am o prietena indianca...o fata de milioane,foarte cumsecade....ce-i lipseste?curatenia....am fost o data invitata la ea la masa,dar nu a facut chiar specific indian ,stie ca nu pot manca condimentat...mi-a cam stat pe gat mancare.nu era rea,dar stiu ca nu e asa de curata,plus draga de ea cu hainele cu care merge pe strada cu alea sta si in casa,gateste...si poate de aceea lumea nu suporta foarte mult indienii..ca miros a mancarea lor specifica....asta asa sa-ti pove ceva legat de india!pacat de tara ca e una frumosa...dar saraca !
mancarea ta arata foarte apetisanta..de la tine as manca:))

Bianca spunea...

Just me mersi d eincrederea acordata:))
Uf ce nu suport sa stau cu hainele de strada in casa...eu cand ajung acasa primul merg in baie si ma dezbrac..urasc sa fac ceva imbrcata in haine de strada sau servici.
E apetisanta si buna sa stii. Un gust interesant.
Te pup

Gabriela spunea...

Mamma mia ce fain arata ca inghit in sec nu mai pot,trebuie sa fac si eu numai decat,ca mi s-a facut o pofta de mor incet langa calc!bravo,super faina reteta!o zi buna!

Bianca spunea...

Gabriela poti sa faci si tu ca nu e mare filosofia cand faci putine portii. Cand faci mai mult...e cam mult de lucru pana calesti atatea legume:) Dar merita

vincent spunea...

Salut,

Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

Toate cele bune,

Vincent
Petitchef

nicoleta spunea...

Arata tare bine ! Ce-mi plac macarurile in genul asta !
o zi buna!

Andreea spunea...

Interesanta reteta. Am sa o incerc si eu, mai ales ca noi suntem cuceriti de aromele si combinatiile indiene :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons