miercuri, 21 iulie 2010

Ciorba de fasole pastai cu chisatura


Nu am mai postat demult deoarece am fost plecati cateva zile si acum e foarte cald pentru a sta la bucatarie.
Totusi trebuie sa mancam ceva si asa cald cum e nu? Cand se lasa seara mai fac o mancare calda, simpla care nu necesita mult timp in fata aragazului.
A venit randul la o ciorba asa ca am facut o ciorba de fasole pastai.
Nu vroiam sa postez aceasta rereta deoarece am mai postat ciorba de fasole dar de data mi-am amintit de bunica mea care are 92 ani de la Sebes, judetul Alba si care intotdeuna vara facea ciorba de fasole pastai cu chisatura. Si era un deliciu pentru noi cand mancam toti verisorii adunati in jurul mesei, repede, repede ca sa putem pleca la joaca:)
Ce e chisatura? Se taie cateva bucati de slanina si se maruntesc bine bine cu un cutit dupa care se adauga patrunjelul si se toaca impreuna tot cu cutitul pe un carpator (dog ii spunem noi).Aceasta chisatura se adauga in ciorba la sfarsit, se mai da un clocot si e gata ciorba.
Ii da o aroma deosebita gustul de slanina afumata.

Asadar pentru ciorba am folosit (pt oala de 3 l)

600 g fasole pastai
2 cepe
3 morcovi
o jumatate telina
o jumatate legatura patrunjel
2 linguri ulei
3 felii slanina
750 ml bulion (sau rosii proaspete ca tot e sezonul)
sare, delikat
6 catei usturoi

Fasolea se curata si spala si se taie in 3 bucati. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei. Se adauga treptat morcovul taiat rondele pe jumatate si telina. Se calesc pana devin moi, se adauga fasolea si se acopera cu apa. Se acopera cu un capac si se lasa la fiert. Cand e aproape gata se pregateste chisatura (cum am scris mai sus)- se toaca slanina marunt impreuna cu patrunjelul frunze si se adauga in ciorba. Adaugam si bulionul si lasam sa dea in clocot. Se condimenteaza dupa gust cu sare si delikat si se adauga cei 6 catei de usturoi.
Se serveste calda impreuna cu paine (cu ceapa am avut noi). Noi mai punem cate o lingura de smantana ca asa ne place:)

O ciorba rapida si delicioasa.
Pofta buna!!!

1 comentarii:

Cristina spunea...

Foarte funa ciorba de fasole pastai, si noua ne place dar asa simpla, fara slanina. (e prima oara cand aud de chisatura :) )

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons