duminică, 14 martie 2010

Placinta cu ceapa (Lichiu cu ceapa)

Aceasta placinta cred ca e originara din zona bunicii mele, Sebes judetul Alba pentru ca nu prea am auzit pe nimeni de aici sa faca aceasta placita. Ii spune acolo Lichiu cu ceapa, la fel si la cel cu varza ii spune lichiu. Mama mea o facea de multe ori, o tin minte din copilarie, seara langa un pahar de lapte era o cina excelenta.
Aceasta placinta se poate face sau cu ceapa sau varza. Aluatul e acelasi, adica aluat dospit, difera doar ceea ce punem inauntru, adica ceapa calita sau varza calita amestecata cu smantana.
Dar sa va spun reteta.
Tava mea de aragaz este 40 cm / 30 cm. Asa ca pentru o tava ....

Avem nevoie de:
Aluat
600 g faina
un varf cutit de sare

o lingura margarina topita
2 oua
1 cub drojdie
lapte caldut cat cuprinde


Umplutura
1 kg de ceapa curatata (atat sa ramana)
sare, piper
ulei
400 g smantana

2 oua

Deasupra
1 ou batut

Se face un aluat si se lasa la dospit intr-un loc caldut cam o ora.In timp ce aluatul sta la dospit se curata ceapa (eu am pus rosie ca dinasta am avut) se taie solzi si se pune la calit in cateva linguri de ulei pana se face sticloasa. Se adauga sare si pieper doar la sfarsit si se lasa la racit. Cand e rece se adauga 2 oua si 400 g smanatana.
Dupa o ora se imparte aluatul in doua si se mai framanta putin pe masa. Se intinde prima foaie in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se pune compozitia de ceapa cu smanatana. Se acopera cu cea de-a doua foaie. Se bate un ou si se unge foaia de deasupra cu ou pentru a avea o culoare frumoasa. Se da la cuptor pentru 35 minute.
E foarte buna aceasta placinta , e dulceaga la gust pentru ca ceapa prin calire primeste un gust dulce si nu e grea la stomac deaorece se adauga smanatana care nu o face asa grea la stomac.
Noua ne place aceasta placinta mai mult ca cea cu varza.
Daca vreti sa ma credeti si sa incercati va "servesc" cu o farfurie virtuala sa vedeti cum arata.Pofta buna!!!

7 comentarii:

Cristina spunea...

Arata foarte bine. Noi suntem fani placinta cu varza insa am sa incerc si varianta cu ceapa.

Dana spunea...

Draga Bianca!
Ieri am fact placinta cu ceapa dupa retzata ta.
E MINUNATA!!!

tanica spunea...

La Sebes Alba se bea vinul cu halba si cu paharul ca sa ti ineci amaru iar joia cuprinsi de un dor feeric vin sasciorene,delorene si cutene cu cosite parfumate si cu vorbe delicate vin daiene iar dupa masa.... toate aprecierile mele cind este mentionat Sebesul esti o adevarata gospodina si apreciez respectarea mostenirii tale culinare
Tanica

Bianca spunea...

Multumesc Tanica. Imi tare drag Sebesul.
Pupici

lucy spunea...

Mersi frumos pentru reteta ! si bunica mea era din Sebes, in plus am o mare familie care locuieste inca acolo , deci lichiile cu ceapa sau varza sint preferatele mele ! azi o sa fac una cu ceapa ca mi-ai facut maaaaaare pofta ! mersi si spor la placinte !

Bianca spunea...

Multumesc Lucy asemenea. Trebuie sa fac si eu un lichiu cu ceapa ca tare pofta imi e.
Poate ne vedem vreodata la Sebes..cine stie..

Livia spunea...

Abia acum am vazut reteta asta, o voi incerca si eu, trebuie sa fie tare buna!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons