De Sf Ioan am facut familiei mele tort Spiridus. Deoarece toti sunt Ioan-i (si eu Maria:)) am avut de sarbatorit 3 persoane in casa. Plus un socru :)
Am vazut acest tort pe multe bloguri sub deumirea de tort diplomat, dar eu il aveam de mai dmeult ca si tort spiridus asa ca am pastrat numele.
Avem nevoie de:
2 pachete gelatina ( 20 g)
500 ml lapte
5 oua
200 g zahar
2 linguri faina
2 cutii compot ananas
1 plic zahar vanilat
fructe (portocale, struguri fara seminte, kiwi, banane, )
100 g stafide
o punga mare de piscoturi ( 4 pungulite)
500 g frisca lichida.
Nu va zgarciti la fructe ca aceastea ii dau savoare tortului!!!
Gelatina se pune la inmuiat in 100 ml compot de ananas si se lasa 15 minute.
Intre timp se separa ouale, galbenusele se pun intr-o cratita impreuna cu 200 g zahar,
1 plic zahar vanilat, 2 linguri faina si 500 ml lapte. Se pun pe foc si se amesteca incontinu pana cand fierbe. Intre timp albusele se bat spuma impreuna cu restul de 100 g zahar. Spuma obtinuta sa toarna peste crema si se lasa la racit.
Intre timp pregatim o cratita lata si destul de inalta in care punem o folie alimentara pe care o udam.
Piscuturile se inmoaie in suc de ananas si se aseaza pe marginea cratitei in picioare.
Pe fundul cratitei se aseaza fructe, in orice ordine doriti si de care doriti . Eu am pus kiwi, portocale, ananas rondele, struguri, banane.
Verificam crema daca e rece si daca s-a racit adaugam in ea 500 ml frisca care in prealabil a fost batuta. Amestecam si adaugam 100 stafide.
Jumatate din compozitie o puneam in cratita dupa care mai punem un strat de fructe.
Turnam si cealalta jumatate de crema.
Deasupra acoperim cu piscoturi si cu folia alimentara.
Punem tortul la rece pana a doua zi cand il intoarce pe o farfurie.
Este foarte bun la gust si e usor de facut.
Pofta buna!!!
12 comentarii:
La multi ani pentru sarbatoriti de ieri!
Arata minunat si apetisant!
In loc de ananas as putea compot de caise sau visine?ai facut asa?
Vad ca se poate!
Foarte fai tortul. Reteta e identica cu reteta mea de diplomat. Doar ca eu nu pun stafide. E delicios tortul, e preferatul nostru. De unde vine denumirea de "spiridus"?
Mariana, multumim. Poti sa faci cu orice fructe vrei. Vroiam sa pun si visine dar m-am trezit prea tarziu sa dezghet si mi-a fost lene sa cobor sa cumpar compot. Aveam si cirese si capsuni in congelator dar...am pus ce aveam:)
Cristina nu stiu de unde denumirea, eu am facut acest tort pe cand am intrat prima oara pe forum. Il am de la fetele de acolo. Denumirea...probabil ele le-au dat-o habar nu am. Am vazut ca sunt pline blogurile de el si am zis sa il fac si eu ca nu il mai facusem demult.
Prima oara cand l-am facut nu am insiropat bine piscoturile si a fost naspha la gust...probabil de asta nici nu l-am mai facut ca nu mi-a placut.
A avut succes tortul?Banuiesc ca da,ai mei o adora! Sa stii ca merge si cu visine,e delicioasa....
Arata super!
Trebuie sa fie bun,bun.
Salutare.
Ce bine arata!! Premii frumoase, te asteapta cu drag...la mine pe blog..:)
O saptamana buna!!
gelatina dizolvata in compot in ce moment se pune? se fierbe cu crema?
Cristina, gelatina dizolvata se pune cand iei cratita de pe foc si adaugi si albusul de ou batut spuma. Nu trebuie sa fiarba gelatina ca oricum se ingroasa crema.
Mi-a iesit si mie tare frumusel tortul asta. Numai ca am pus fructele felii si se cam sfarma cand il taiam. N-ar fi mai bine ca fructele sa fie bucatele? Ori nu-mi taia bine cutitul?! :)
Cristina, asa am pus si eu fructele bucatele....ma refer la bucati de portocale, banane, ananas bucati mici, kiwi... Pai sa nu se rupa tai si tu feliile mai mari nu minuscule:))
Pai mai mult de 3-4 zile nu e indicat sa il tii pentru ca totusi e cu fructe si sa nu se strice, adica sa nu se borseasca fructele :)).
Ma bucur ca ti-a placut.
Arata imbietor!
felicitari!!
Trimiteți un comentariu