sâmbătă, 31 octombrie 2009

Varza murata in butoi

Era timpul sa punem varza murata in butoi. Zis si facut, am mers la piata impreuna cu sotul meu si am cumparat 10 verze de marime medie si sare neiodata.


Ajunsi acasa, al luat varza, am spalat-o si curatat-o si am scos coceanul cu cutitul. In locul coceanului am pus sare neiodata pana sus.Am aranjat verzele intr-un butoi de 60 l si am lasat asa 4 zile sa intre sarea in varza.


Apoi se pune in butoi doua legaturi de cimbru cu marar legate, 2 legaturi de hrean curatat, o sfecla rosie mare (pt ca zeama de varza sa aiba culoarea rosie), 4 plicuri de conservant, sare am mai pus 0,5 kg dupa care apa se pune pana sus sa le acopere.

In butoi se mai pune si un furtun care sa ajunga la fundul butoiului si cu care se sufla pentru amestecarea uniforma a sarii cam la 2 zile. Dupa un timp sa gusta de sare si daca mai e necesar se mai adauga. Butoiul se acopera cu un capac si se pune la rece, eu il tin in balconul inchis.

Si acum astept sa se mureze varza, sa fac sarmale cu varza murata si sa beau zeama de varza (moare ii mai spune pe aici) impreuna cu cartofi copti. O nebunie:)

5 comentarii:

Anonim spunea...

De und se poate procura "sare neiodata pana sus"?

Bianca spunea...

Anonim, comentariul tau a fost facut cu rautate.
Sare neiodata pana sus o poti procura de la farmacie.

Mihaela spunea...

Am facut si eu varza murata si mi s-a inmuiat, pentru ca nu am pus de ajuns sare... :) am mai ales ceva din ea, dar acum stiu! este asa de sanatoasa si deopotriva de buna varza murata :)

diador spunea...

depinde cati litri are butoiul.eu stiu ca la orice muratura,incluzand aici si varza,sare se pune cate 1 lingura(30 gr) pt fiecare litru de apa,iar apa se calculeaza de obicei jumatate din volumul recipientului.adica:daca butoiul are 60l atunci se calculeaza 30l de saramura,deci 30 linguri de sare,chiar daca ai pus si in cotorul verzei sare.iar in cotor nu se pune mai mult de 1 lingura de sare.de preferat se foloseste apa de fantana ori izvor.nu uitati sa vanturati saramura din 2 in 2 zile:introduceti un tub,furtun,etc pana pe fundul recipientului si suflati timp de cateva minute ori daca aveti posibilitatea montati un mic robinet pe lateralul recipientului in partea de jos,lasati sa curga saramura si o goliti din nou in interior pe la capac.daca nu vanturati saramura,aceasta se va ingrosa si va avea un aspect mucilaginos,iar din capatanile de varza mare lucru nu veti alege deoarece frunzele din exterior se vor muia foarte mult.nu e complicat ,trebuie doar putina bunavointa.pofta buna la varza murata.

anitzei spunea...

morcovul feliat,frunze de telina,mere sanatoase=elemente care fac moarea mai buna!
Sarea neiodata se gaseste nu la farmacii,cum râdea cineva mai sus,ci la orice chisc,unde se vinde si sare iodata (1leu punga de 1kg)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons