joi, 3 septembrie 2009

Gogosi cu gem

Gogosile... sunt unele dintre mancarurile preferate ale noastre si ale copiilor. La bunica mea la Sebes-Alba li se spune bufle... pentru ca sunt cam umflate:)

Va impartasesc si voua reteta pe care o folosesc eu (ca doar sunt destule pe net sau in carti de bucate), Va garantez ca sunt niste gogosi pufoase si delicioase.

Pt 30 bucati aveti nevoie de :750 g făină, 300 ml lapte, un cub drojdie (50 g) , 50 g zahăr pudră, 60 g unt topit, 3 oua, putina sare
Pentru prăjit :ulei

Pentru ornare :gem de caise, zahăr pudră

Se pune faina intr-un vas mai mare, se face o gaura cu mana in mijloc si se adauga ouale, zaharul pudra, untul topit, sarea, dupa care se incalzeste putin laptele in care se dizolva drojdia , si se pune peste faina.

Ne apucam sa framatam acest aluat pana nu se mai lipeste de mana.
Aluatul facut se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit langa ceva cald (eu am aprins un ochi de aragaz) cam 40 minute ca sa isi dubleze volumul. Dupa ce aluatul a crescut, il intindem la o grosime de un deget, iar cu o formă rotundă (un pahar ) taiem alautul. Restul aluatului se framanta si se intinde din nou, apoi cu paharul se taie iar.

Se lasă deoparte pentru 10 minute pentru a mai dospii. Mijlocul gogosilor se apasa cu degetul pentru a le putea umple ulterior cu gem.

Se ia uleiul si se pune intr-o tigaie in asa fel incat sa fie pana la jumatatea gogosilor.

Se pun gogosile la prajit si se prajesc pe ambele parti dupa care se scot untr-un castron care are la fund un servetel absorbant.
Se lasa putin sa se domoleasca si cand s-au domolit se trec prin zahar praf cu gust de vanilie (eu am folosit de la DrOetker) dupa care se umplu cu gemul de caise.


Sunt foarte bune si pufoase.

Merg foarte bine langa un pahar de lapte de cina :)

Eu am mai incercat sa fac din aceasta reteta si gososi cu toping de ciocolata, in loc de gem am acoperit cu sos de ciocolata. Copiilor le-a placut la nebunie si aceastea.

Si am mai facut incercare pentru mine care sunt amatoare de asa ceva, ...am luat ultima bucata de gogoasa care nu mi-a iesit rotunda, am prajit-o in ulei dupa care am pus pe ea smantana, cascaval ras si putin mujdei de usturoi.

Toate sunt gustoase, depinde care care va plac, e la imaginatia si gustul fiecaruia.


Pofta buna.

1 comentarii:

Anonim spunea...

O RETETA BUNA,BUNA,BUNA AM FACUTO DEJA MERSI PT RETETA PA.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons