vineri, 15 iulie 2011

I`m back in Romania:)

Buna dragii mei vizitatori. S-a terminat si concediul in care am fost cu familia mea in frumoasa Spanie. Ii spun frumoasa pentru ca noua ne-a placut foarte mult ce am vazut acolo. Am fost si anul trecut 6 zile si anul acesta am stat 13 zile la o verisoara a sotului meu.
Despre concediu ce sa va spun..am fost si in Barcelona o noapte in care am viZitat Sagrada Familia dupa ce am aterizat si a doua zi am vizitat din nou Ramblas si portul (spun din nou pentru ca si anul trecut am fost). Au fost calduri foarte mari asa ca nu am prea avut chef de vizite si am plecat spre orasul unde statea verisoara, orasul Graus care e un oras micut, la 2 ore de mare si la o ora de muntii Pirinei. Un oras linistit si curat, putin mai racoros ca Barcelona. Am vizitat imprejurimile, am fost prin magazine, la shooping ca ori roman:), am fost la strand...deci relaxare totala.  Ultimul weekend 3 zile am fost plecati la mare in statiunea Salou. Mi-a placut foarte mult marea Mediterana care era foarte curata, cu nisipul fin si foarte curat, aleile largi si curate,pline de palmieri, plajele curate ( mancau si aici oameni seminte dar cojile le adunau in pahare de plastic sau faceau pungi de gunoi iar cand se pleca acasa se aruncau in tomberoane.) Ce nu am vazut la mare..nu am vazut deloc scoici.
Preturile in Spania pot spune ca sunt mai mici ca in Romania la foarte multe produse. In special la alimente preturile sunt foarte mici. Si comparand salariile medii la noi (1000 lei la noi, 1000 E la ei) preturile lor sunt foarte bune. Ca sa va dau un exemplu o crema de branza de 300 g in supermarket era 1 E(4.3 lei) , la noi o crema de branza de 150-200 g e 4 lei)- nu am spus creme de branza de marci renumite ci marci locale. Crema de branza Philadelphia de 250 g la noi e undeva la 7 lei , iar la ei e 1.8 E. Samponul pe care il folosesc eu Garnier Fructis de 400 ml la noi la 16 lei, la ei la 3.2 E.(salar de 1000 lei mediu, 1000 E mediu).
Un PSP (Play Station-joc) acolo l-am gasit la 132 E la noi e 830 lei (azi l-am vazut la Real).
Hainele sunt si ele ieftine, mai ales ca am prins si reducerile si un maieu din H&M care era 10 E l-am gasit la 1.99 E. Si e calitate nu marca de piata. Sunt si acolo haine mai scumpe dar din nou repet...daca ne luam dupa salarii...e mai usor acolo. Motorina la ei e 1.20 E la noi 5.3 lei. Deci si la capitolul asta i-am intrecut.
Astfel de exemple pot continua dar nu prea are rost. O conserva de masline cu anchoa (imi plac f mult) la ei e de la 0.56 E pana la 1 E cutia, la noi gasesti cea mai ieftina cutie la 5 lei, mergand pana la 6.5 lei. Am gasit dus gel foarte bun calitativ la 1000 ml la 1 E. Da!!!1 E!!!. Am gasit cacao de 400 g la 1 E!!!
Nivelul de trai e mult mai bun acolo, oricine are masina buna si cat de cat noua- chiar si doua masini au familiile tinere (ma refer la marci renumite si masini scumpe). Si asta pentru ca e mai usor sa le cumperi, ratele sunt mai flexibile.
Intr-adevar acolo e mai greu ca  stai in chirie si chiria cel putin in Graus se invarte la 300-400 E. Dar mancarea nu te costa mai mult de 300-400 E pe luna (asta ca sa mananci cat de cat bine) si tot iti mai ramane dintr-un salar de 1000 E. Si sa nu uitam ca asta e doar un salar si mai exista inca unul in casa.
Bineteles ca nu astea sunt toate cheltuielile dar oricum e mai bine ca in Romania, se traieste mult mai bine.
La mare in Salou am vazut o gramada de oameni in varsta, stateau pe scaune la malul marii sub umbrele. Cu totii avand varste peste 60-70 ani. Si erau o multime.  Unde in Romania vezi la mare la noi pensionari care nu au grija zilei de maine si isi permit sa mearga si la mare????? Pe vremea lui Ceausescu inca se mai mergea dar acum...de abia le ajunge sa traiasca decent.
Ce pot sa spun? Asta e ceea ce am vazut eu, ce am dedus eu si daca ma insel va rog sa ma corectati cu argumente serioase.
Din pacate momentan nu pot pune poze deoarece nu mai am spatiu pe blog si ma chinui de ceva vreme sa cumpar spatiu de stocare si nu gasesc la nimeni nu card valid. Dar pe masura ce voi reusi am sa revin cu poze.

6 comentarii:

Maya spunea...

Bianca,bun revenit cu forte noi!
Pupici!

sarah spunea...

bine ai revenit iubita!ma bucur ca te-ai simtit bine in concediu si ma bucur ca ti-a placut Spania ca este tare mea de suflet.
cum adica n-ai spatiu p blog pntru poze ca n-am priceput?:D
pupicei multi

Bianca spunea...

@maya multumesc mult.
@Sarah mersi si tie de urari. Mi-a placut f mult Spania. Cu blogul...mi-am terminat spatiul de depozitare a pozelor...am atins 99.99 % din limita de stocare a pozelor (adica 1 G) si trebuie sa cumpar spatiu de stocare cu 6 dolari pe an. Problema nu sunt banii...problema e ca nu am card de plati online si am un singur prieten care incearca de vreo 2 saptamani sa imi cumpere si nu stiu de ce nu reuseste. Am sa mai incerc ca altfel nu mai pot pune poze pe blog. Pupici

morphine spunea...

of,sunt studenta in TgM,dar e vacanta...:)succes!!

AdinA's Cakes spunea...

Bine ai revenit!Ai avut o vacanta super!

sarah spunea...

ops.foarte aiurea.nu stiam ca este o limita de depozitare.sper sa gaseti un card valid curand.pupic

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons