duminică, 6 iunie 2010

Socata


Ador socata. E o bautura care imi place foarte mult, oricand am ocazia fac sau cumpar socata (fanta).
De data asta am facut si vreau sa va scriu si voua reteta care o folosesc eu.
Zilele trecute am mai facut o tura de socata in care am pus si drojdie dar nu mi-a iesit asa buna, dupa 4-5 zile era atat de acidulata ca nu se putea bea. Si statea in frigider.

Asadar eu fac astfel:

15 flori de soc
1 kg zahar
10 l apa
3-4 lamai
2 plicuri sare de lamaie

Florile de soc de clatesc in putina apa rece avand grija sa nu se scuture. Se spala un borcan de 10 l si se pun florile acolo impreuna cu restul ingredientelor (apa, zahar, lamai taiate si sare de lamaie). Se lasa sa stea la soare 3 zile acoperit cu o farfurie avand grija sa amestecam zilnic cel putin o data. Dupa 3 zile se storc lamaile bine bine de zeama, se strecoara prin tifon sau sita si se pune in sticle. Se da la rece pentru ca altfel ea mai continua sa fermenteze.
Se serveste intotdeuna rece.
Asta e reteta ce o folsoesc eu, daca doriti puteti sa o incercati ca iese foarte buna. pentru o culoare mai maronie un sfert din cantitatea de zahar se poate carameliza si apoi stinge cu apa si turna in borcan.
Pofta buna!!!

8 comentarii:

Anca spunea...

woaaaa Bianca :(( numai ce am vorbit azi cu mama (in Italia) si mi-a zis ca si ea si facut socataaaaa .vai ce buan poate fiii si ce bien arata aicea la tine
sper s agasesc si eu pe aicea pe la noi flri de soc sami fac ca nu mai pot de pofta (tinemi si mei un paharel :))...
te pup..oxoxox

Bianca spunea...

Cu cel mai mare drag Anca te servesc cu un pahar:) Sper sa gasesti si tu acolo. Poate merge sa faci si cu soc uscat. Incearca.... stii cum se spune...incercarea moarte n=are:)

giovanna spunea...

heeee, si eu beau in fiecare zi. imi face mama cate 2 l in fiecare zi si mi-o da. ne place si nou al nebunie. e super buna
te pup
am fost ff ocu zileel astea acum incep s aimi revin doar nu am mai avut timp de net., am fost si bolnava si eu si rebeca.. nu a fost frumos d eloc weekendul asta.
[pusi

Sarea in bucate spunea...

mor de ciuda.....si eu vreau:))))aici nu am vazut soc.....of...de ce nu am si eu?:))))

Bianca spunea...

Giovana, insanatosire grabnica tie si micutei.
Just me, merge sa faci si din el uscat, roaga mama ta sa iti usuce si sa iti trimita:) sau iti trimit eu..serios daca vrei

Sarea in bucate spunea...

CE DRAGUTA ESTI:))AM SA MA INTERESEZ DACA SUNT PE AICI..DACA NU...IMI ADUC CU TOT CU RADACINA SI-L PLANTEZ IN GRADINA!:))HIHIHIHIHI!

medmen spunea...

Oare nu se poate fara acid citric?
Ar trebui sa incercam doar cu produse naturale.....acidul citric oare nu e un E-u?

Bianca spunea...

Medmen se poate incerca orice. Eu pun pt ca asa stiu reteta. Daca nu se pune sare de lamaie trebuie mult mai multe lamai. Poti incerca s..sa imi spui cum a fost.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons