E vremea socului asa ca am profitat de ocazie sa fac si eu sirop de soc. Da , sirop nu socata.
Zilele trecute am fost cu familia la cules de soc si am adunat trei plase:) Va dati seama cat inseamna asta? cam 3 kg:)
Am gasit zilele trecute o reteta foarte buna de sirop de soc care e ideal ca baza pentru bauturi racoritoare preparate cu sifon sau apa minerala, excelent in prepararea cocktail-urilor, ca topping pentru inghetata, deserturi, etc.
Siropul de soc de face astfel:
Avem nevoie de:
1 kg flori de soc
5 l apa
7-8 lamai
4 kg zahar am pus eu (reteta spunea 5 kg)
100 g sare de lamaie
Se scutura florile de impuritati si se alege doar floarea de pe crenguta. Se aseaza florile intr-o oala mare.
Se taie lamaile felii si se pun peste flori. Se pun cei 5 l de apa si se acopera cu un capac si eventual cu o farfurie cu ceva greutate ca sa tina florile si lamaile jos.Se lasa sa stea 4 zile amestecand zilnic.
Dupa 4 zile se storc cu mana florile si lamaile si se strecoara licoarea prin sita sau tifon.
Licoarea rezultata se pune la fiert impreuna cu cele 4 kg de zahar si cu 100 g sare de lamaie.
Se lasa sa dea in clocot dupa care se pune in sticle curate, uscate in cuptorul de aragaz.Siropul obtinut este excelent in orice anotimp, vara alaturi de o apa minerala si cuburi de gheata, iarna doar cu apa minerala.
E foarte bun si pentru tuse acest sirop.
Si contine foarte multa vitamina C.Daca doriti sa incercati va sfatuiesc sa va grabiti pana nu se termina socul. Eu deja am pus sa mai fac o tura:)) Dar de data asta am stors lamaile si am pus si coaja inauntru.
Pofta buna!!!
M-am inspirat de Aici si Aici
luni, 7 iunie 2010
Sirop din flori de soc
19:31
Bianca
12 comments
12 comentarii:
Multumesc frumos. AZI am cules flori de soc, si m-am grabit sa aflu cea mai convenabila reteta. Am o intrebare: As vrea sa strang o cantitate mai mare de flori. Le pot folosi daca se palesc sau eventual se usuca? Cred ca nu isi pierd parfumul daca la usuc la umbra, asa cum stiu ca este recomandat pentr toate plantele medicinale. Multumesc anticipat pentru raspunsul pe care il astept.
Buna Marcel. Eu nu am incercat sa fac acest sirop cu flori uscate. La ceai e bun socul si din flori uscate mai ales ca le bagi in apa calda dar tot mai bun ar fi daca am folosi socul proastat nu? Poti incerca sigur sa faci acest sirop si din flori uscate. Sunt curioasa de rezultat si daca iti faci timp sa treci sa imi spui si mie rezultatul.
O duminica frumoasa
Sarut mainile, multumesc pentru raspuns. Nu ma asteptam sa-l primesc.
Motivul pentru care las florile sa se usuce este acela ca pomii inca mai au boboci neinfloriti, apoi cantitatea de flori culese este cam mica. Maine trebuie sa soseasca si sotia mea din strainatate, si ii voi "pasa" ei aceasta indeletnicire.
Mi-a spus ca ar fi bine sa facem vin din florile de soc. Chiar acum ma duc sa arunc o privire sa vad daca ai postat vreo astfel de reteta.
Toate cele bune!
poate ar fi utile mai multe detalii . Chiar si pusul la fiert . Cat le fierbem ? Cinci minute ? o ora ??
Anonim, am scris lucrul acesta.
"Dupa 4 zile se storc cu mana florile si lamaile si se strecoara licoarea prin sita sau tifon.
Licoarea rezultata se pune la fiert impreuna cu cele 4 kg de zahar si cu 100 g sare de lamaie.
Se lasa sa dea in clocot dupa care se pune in sticle curate, uscate in cuptorul de aragaz."
Deci se pune siropul la fiert si dupa ce s-a topit zaharul si a dat in clocot se pune in sticle curate.
Nu trebuie lasat prea mult la fiert doar cat sa se topeasca zaharul.
Sper ca ti-au fost utile informatiile mele si te mai astept pe blogul meu.
EU FAC DE ANI DE ZILE SIROP DE SOC DAR NEFIERT.
5LITRI APA
5 KG ZAHAR
2 KG DE LAMII SI 3 PORTOCALE DATE PRIN MASINA DE TOCAT CARNE CU COAJA CU TOT
100GR SARE DE LAMIIE
80 DE FLORI DE SOC
SE PUN TOATE INTR-UN VAS MAI MARE 4 ZILE UNDEVA LA RECE EU IL TIN IN PIVNITA, AMESTECIND O DATA PE ZI SA SE TOPEASCA ZAHARUL.DUPA 4 ZILE SE STRECOARA PRIN TIFON SI SE ADAUGA 10 ASPIRINE. STA FOARTE BINE DE PE UN AN PE CELALALT.
Se poate face siropul si fara sarea de lamaie? Aceasta este foarte toxica si as prefera sa nu o folosesc. Se pune doar pentru gustul sau sau si pentru conservare?
as dori sa stiu daca ati mai facut si anul trecut sau numai anul asta. eu am facut anul trecut sirop de zmeura. primul lot nu l-am fiert decat putin iar al doilea pana s-a ingrosat siropul. primul a fermentat si spre toamna a plesnit sticla. oare la acest sirop de soc vor fi probleme? credeti ca va fi de ajuns un singur clocot? (cam in 3 sapt incepe fermentarea chiar mai mult daca e la rece)
Anonim... sarea de lamaie e pentru gust deci o poti elimina daca doresti.
Anonim, am facut acest sirop in 2 ani la rand si nu am avut probleme cu el, nu mi-a fiert si a stat foarte bine peste iarna. Ideea e sa amesteci zilnic in oala in cele 4 zile cat sta sa nu apuce sa fermenteze. Cu siguranta iti va iesi bun. Succes
poti sa fierbi siropul pana se leaga adica peui pe ofarfurie si vezi daca devine lipicios apoi il pui in sticle si le sterilizezi{fierbi sticlele cu siropul in ele]40minute atunci esti sigur ca nu fermenteaza
Buna! Am facut si eu sirop, nu l-am fiert, am pus in sticle sterilizate si l-am pus in dulap. Dupa cam o saptamana a inceput sa faca niste bule nici. A inceput sa fermenteze, nu? Mai poate fi baut?
Trebuia fiert Diana..cred ca se poate bea si asa.. va fi ceva acidulat banuiesc.. incearca.
Trimiteți un comentariu