Astazi am pus si eu cateva borcane cu dulceata de capsuni, noroc ca am mai gasit capsuni in piata.
Sa va spun reteta dupa care pun eu :
4 kg capsuni
1.8 kg zahar dar puteam pune si mai putin ca e foarte dulce.
cateva sticle sterilizate in cuptor
4 borcane sterilizate in cuptor
Capsunii se spala si curata de codite. Se pun intr-o oala (de preferat cu fundul gros) iar deasupra se pune zaharul. Se lasa pana a doua zi cand se pune la foc pe o plita de aragaz avand grija sa nu se arda.
Lasam sa fiarba si dupa 30 minute pregatim sticlele, un vas si o strecuratoare si luam cu grija zeama lasata de capsuni si o turnam in sticle. Dupa ce nu mai putem lua zeama lasam dulceata pe foc pana cand e destul de fiarta. Facem proba punand-o pe o farfurie si daca nu curge cand se raceste e gata.
Se pune in borcanele sterilizate care se intorc cu capul in jos pentru ca borcanul sa faca vid.Dupa 15-20 minute se intorc si se leaga cu hartie sau cu ce doriti.
In felul acesta avem si sirop de capsuni si dulceata ca iarna e lunga tare mai nou:) Dulceata pe o felie de paine unsa cu unt si cu un pahar de lapte e un mic dejun excelent. :)
Nu am folosit deloc conservant, doamne ajuta sa nu se strice:)Pofta buna!!!
joi, 17 iunie 2010
Dulceata si sirop de capsuni
20:45
Bianca
10 comments
10 comentarii:
arata grozav, natural, eu nu am avut curaj si am folosit gelfix.
Daca se strica asta e...am pierdut putina munca si ceva bani. Dar macar am incercat.
Pana anul asta puneam putin conservant deasupra, acum nu am mai pus. Sa vedem ce-o fi:)
harnicuta ai fost!aici o singura data am pus gem de prune..cumparasem poate 2 kg ... mi-a iesit 1 1/2 borcane..dar super bun..erau prune grase albe:)) dar in rest nu pun pe iarna nimic....nici gem nu prea papam,,rar foarte rar...cu clatite ...dar ar merge cateva borcane puse la racoare..nu de mine...de mama:))))
Foarte buna si dulceata si siropul. Eu pun desupra un varf de cutit salicil , pe care il arunc atunci cand desfac borcanul. Astfel nici gustul nu se schimba si nici nu se strica.
N-am avut curaj sa incerc vreodata sa fac gem sau dulceata,pentru ca ma gandeam ca n-o sa-mi iasa.Dulceata ta arata foarte bine si tare as fi vrut si eu un borcanel mai ales ca baiatului meu ai plac capsunile!
@ Just me nici eu nu sunt amatoare de gem dar copii mei sunt, in special baiatului meu ii place. Asa ca pentru el am facut mai mult. Gem de prune mai am vreo 10 borcane cel putin de la soacra-mea de anul trecut;)
@ Cristina nu stiam pontul cu salicil dar e bun sigur. Eu tin borcanul dupa ce il deschid in frigider.
@Gabriela e pacat sa nu incerci mai ales ca inca mai sunt capsuni. Mie nu mi-a iesit mult gem, mi-a iesit sirop mai mult care e bun cu apa minerala. Probabil pentru ca a stat peste noapte dar asa stiu reteta.
Bianca, se gaseste salicil alimentar. Poti sa incerci si ai siguranta ca nu se strica gemurile. Eu folosesc tot salicil si la zacusca si la unele muraturi (gogosari spre exemplu).
Je découvre ton blog.
Il y a de bonnes recettes.
Je reviendrai.
Bon weekend.
Merci Nadji. Bon weekend tambien.
Daca pui continutul fierbinte in borcane nu trebuie sa le intorci , dupa 30 de minute se formeaza vidul automat si se aude clikul facut de capac .De aceea eu folosesc de obicei borcanele de la Uncle Ben's , sunt renumite pentru constructia speciala a capacului , cand a facut clik ai siguranta ca lipseste aerul din recipient .
Trimiteți un comentariu