luni, 28 decembrie 2009

Sarmale cu afumatura

Zilele trecute m-a intrebat o prietena de ce nu am postata reteta de sarmale pe blog. I-am raspuns ca nu am facut poze atunci cand am facut sarmale, plus ca sarmalele se fac diferit in fiecare zona a tarii (asta am auzit-o de la Radu Anton Roman). Si eu le fac diferit, depinde de anotimp si cu ce varza le fac, adica daca le fac cu varza proaspata atunci pun si bulion cand le fierb, daca le fac cu varza murata nu pun bulion si pun cimbru si afumatura.

Cand am facut sarmalele de Craciun am facut poze asa ca va scriu cum fac eu sarmalele:

Avem nevoie de:
1,200 kg carne porc tocata (eu am cumparat pulpa si am tocat-o in casa)
orez (nu l-am masurat niciodata, eu pun dupa ochi)
3 cepe albe
putina boia
sare, piper
cimbru
ulei
os cu carne afumata (eu am folosit cap de porc)
500 g sunculita taraneasca din comert
2 verze murate potrivite
Carnea se scoate din frigider cu cca 30 minute inainte pentru a nu fi asa rece cand amestecam. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in putin ulei. Cand e calita asa sticloasa se adauga putina boia. Se toarna peste ceapa. Orezul se spala in mai multe ape si se adauga peste carne.

Adaugam sare, piper si putin cimbru in compozitie.
Amestecam bine si lasam deoparte compozitia pentru a pregati varza.
Varza se spala cu mai multe ape si se lasa cam 20 minute in apa la desarat.
Apoi se desfac incet foile si se taie cotorul.
Se pun foile pe masa si carnea se baga inauntru, impaturind foaia de varza in asa fel incat sa nu iese carnea afara.
Dupa ce terminam de facut sarmalele, foile mici care raman se taie marunt si se pun in fundul oalei. Cimbrul se spala si se pune pe fundul oalei.
Carnea afumata se pune in fundul oalei si sarmalele se pun jur imprejur.
Sunculita taraneasca se taie marunt si se aranjeaza langa sarmale.
Se aseaza toate sarmalele in oala si se acopera cu varza taiata marunt.

Se pune apa sa acopere sarmalele si se pune la fiert vreo 2 ore bune.
Se servesc cu bucati de afumatura si cu smantana din belsug.
Pofta buna!!!

3 comentarii:

Cristina spunea...

Si eu le fac cu afumatura insa intotdeauna le fac cuvarza dulce. Varza ta de ce e asa roz? Ai pus la murat si varza rosie sa o coloreze?

Bianca spunea...

Nu, degeaba pun varza rosie ca nu se coloreaza asa. Punem o sfecla rosie. Garantat avem moare rosie si varza putin colorata. Asta e colorata bine:)), deobicei nu iese chiar asa.

Bianca spunea...

Uite aici...am scris:)
http://biancams76.blogspot.com/2009/10/varza-murata-in-butoi.html

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons