miercuri, 30 decembrie 2009

Lasagna




Lasagna este o mancare pe care familia mea o adora.

Prima oara am facut lasagna acum ani buni, cand aveam o reteta de la o matusa cu pastele care se fierbeau una cate una intr-o cratita mare cu apa, se puneau sosurile...of ca mi-a iesit o prostie, am zis ca nu mai fac niciodata. Dar de vreo doi ani am primit o reteta de la o cunostiinta care mi-a garantat ca lasagna ei este foarte buna, nu se zdrobeste si de delicioasa.
Asa si e, m-am convins de asta.

Va impartaesc reteta, poate va conving si pe voi sa faceti:

Pentru 6-8 portii

o cutie de lasagna de 375 g (nu trebuie fierte!!!!!)

Se fac 2 sosuri:
Sosul 1: sosul cu carne

carne tocata 600 g.
2 cepe
2 morcovi
o jumatate telina
se poate pune si ardei rosu, eu am uitat
o conserva mare de rosii
sare, piper, boia, cimbru
ulei

Sosul 2:
Sos alb bechamel
40 g unt
3 linguri faina
600 ml lapte
150 cascaval sau parmezan.

Deasupra:

150 g cascaval sau parmezan.

Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei. Cand e calita se adauga morcovii si telina date prin razatoare. Amestecam si lasam pe foc vreo 10 minute. Se adauga carnea tocata si cutia de rosii decojite (sau rosii proaspete in jur de 1 kg). Amestecam bine, condimentam si lasam vreo 5 minute sa fiarba carnea.
Intre timp pregatim sosul alb:
Untul se topeste, se adauga faina si laptele amestecand incet. Cand incepe sa fiarba se pun 150 g cascaval sau parmezan. Sosul trebuie sa aiba consistenta unei smantani subtiri. Daca mai e nevoie se adauga lapte. Se adauga sare si piper dupa gust.

Luam o tava de aragaz si ne apucam sa combinam pastele cu sosurile.

Primul strat e sosul alb pentru ca practic in acest sos fierb pastele.Apoi un strat de paste (lasagne), iar sos alb, sos carne (muuult), iar strat paste, iar sos alb, iar carne, deasupra iar sos alb + cascaval.
Daca dintre randuri va curge sosul nu e problema, cu o lingura adaugati si sos care a cazut dintre randuri. Daca in tava ramane sos nici asta nu e prolema pentru ca acesta se va intari.
Se introduce la cuptor pana se face (cel putin 30 de minute, pt ca pastele nu se fierb inainte si trebuie sa se patrunda in cuptor)
Se serveste calda si e foarte buna si reincalzita in cuptorul cu microunde.

Ce ramane o tai pe o farfurie, o acopar cu o folie si o pastrez pana a doua zi la frigider.

Un mic sfat...e mai buna daca deasupra se pune niste smantana.




Pofta buna!!!

2 comentarii:

Cristina spunea...

Foarte buna lasagna. Eu nu pun morcovi si telina, in schimb pun ciuperci, pe care le adaug la sosul da carne. Tot cu astfel de foi am facut si eu insa le-am fiert una cate una, cum spuneai tu. De fapt le puneam in apa nu mai mult de 1 minut. Parca n-am avut incredere sa le pun asa crude.

Bianca spunea...

Linistita poti pune pastele fara se le fierbi.
Daca le fierbi nu iese buna lasagna, eu am incercat si foile se rupeau, erau prea mari...naspha.
Incearca si asa sa faci sa vezi ce buna e.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons