joi, 8 octombrie 2009

Ciorba de burta

De ceva timp am facut ciorba de burta. Tuturor din casa ne place, e satioasa si gustoasa cu toate ca se prepara mai greu (adica timpul de preparare e mai mare ca la o ciorba obisnuita cca 3 ore ) plus ca dupa mine e cea mai scumpa ciorba pe care am facut-o pana acum.
Eh...dar banii nu sunt o problema intotdeuna asa ca haide-ti sa gatim azi ciorba de burta:)
Am mancat prima data ciorba de burta pe la vreo 18 ani la un restaurant din oras si mi-a placut foarte mult. De atunci am mancat prin diferite locuri dar nu intotdeuna a fost si buna, uneori chiar mirosea urat de tot.
Burta din ciorba trebie sa fie fiarta bine, sa nu miroasa a burta (pentru asta se freaca cu putin bicarbonat si lamaie cu o seara inainte) sa fie destul de acrisoara, sarata si destul de usturoiata.

Haide-ti sa va impartasesc reteta mea (fac ciorba asta intr-o oala de 6 l sa dau si prietenilor:)

Avem nevoie de:

2 kg burta de vita (de data asta am cumparat burta prefiarta din magazin)
1 kg de carne vita (pot fi si oase cu maduva sau rasol de vita)
1 kg morcovi
1 telina mare
2-3 patrunjei
1 ceapa mare
2-3 caciulii de usturoi
2 ardei capia rosii
2 ardei iuti (sau mai multi)
otet
2 lamai
1 gogosar murat
4 oua (galbenusurile)
minim 200 g smantana+ 100 ml lapte
sare


In cazul in care avem burta prefiarta o lasam deoparte pentru ca se introduce mai tarziu in ciorba. Daca aveam burta care trebuia fiarta, de seara o frecam cu putin bicarbonat si cu lamaie, se lasa asa pana a doua zi cand se oparereste prima data in 2-3 ape, dupa care se pune la fiert impreuna cu legumele si carnea de vita.

In oala noastra de 6 l punem carnea de vita cu oasele sau ce carne aveti dar sa fie de vita,punem legumele (morcovii, patrunjeii, telina, ceapa) curatate si crestate in lungul si acoperim cu un capac. Lasam sa fiarba in jur de vreo ora si adaugam si sare.

In acest timp curatam usturoiul si il dam prin presa de usturoi. Taiem ardeii fidelute, iar pe cei iuti ii taiem rondele sau patratele mici.

Dupa vreo ora, adaugam in ciorba burta de vita si lasam sa fiarba impreuna cu legumele si carnea tot vreo ora.

Apoi adaugam ardei taiati fideluta si mai lasa sa fiarba putin.

Urmeaza scosul legumelor afara si a carnii de vita.( Carnea de vita se scoate din ciorba si langa ea se poate prepara un sos de rosii si e un felul doi excelent). In cazul in care burta nu era prefiarta si taiata, se scoate afara, se pune pe un carpator si se taie fidelute.
Legumele, dupa ce s-au scos afara se dau prin blender (in afara de ceapa) si se introduc inapoi in oala de ciorba pentru ai da consistenta si culoare . E momentul sa punem usturoiul pisat si gogosarul murat taiat si el fideluta pentru un plus de culoare si gust si sa mai dam un clocot de vreo 5 minute dupa care stingem focul.

Apoi facem un amestec din cele 4 galbenusuri de ou, smanatana si laptele , il aducem la aceeasi temperatura adaugand treptat ciorba peste el, dupa care adaugam amestecul peste ciorba. Storcem 2 lamai si zeama o punem in ciorba. Eu mai adaug si otet (otetul Regal il folosesc pentru ca mi se pare cel mai bun) si mai pun putin otet din borcanul de ardei iuti murati sa ii dea un gust mai iute. Mai potrivesc cu sare deoarece fiind foarte consistenta am observat ca necesita multa sare.

Cam asta e tot, nu e complicat de facut (in cazul in care aveti burta prefiarta) doar ca cere ceva timp.

O servim intotdeuna cu inca o lingura de smantana in ea, cu paine proaspata si ardei deobicei care nu pisca pentru ca nu suntem mari amatori de piscos.

Va doresc succes, merita sa o incercati ca iese foarte buna daca sunteti amatoare/amatori, veti fi laudate/laudati ... la fel cum sunt si eu de fiecare data:).


Pofta buna!!!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Burta sa nu miroasa a burta! Dar a ce, ma rog?

Bianca spunea...

Anonim...daca tie iti place mirosul de burta fiarta sa sti ca mie nu imi place. De aceea burta trebuie preparata inainte tocmai pentru a elimina mirosul acela urat.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons