sâmbătă, 12 septembrie 2009

Prajitura cu mere

Pentru a face prajitura cu mere am experimentat tot felul de retete de aluat.

Cel mai bun si fraged aluat il aveam langa mine, la fosta mea vecina mea. Iese si subtire si are un gust excelent.
Asa ca de atunci fac aceasta reteta.
Pentru cele doua foi aveti nevoie de:(pt tava mai mica de aragaz):
2 linguri untura (am incercat si cu margarina sau unt dar nu iese atat de fraged aluatul)
2-3 linguri smantana
1 ou
1 praf copt
putina sare, putin zahar
faina cat cuprinde

Daca tava e mai mare se poate pune dublu cantitatea (eu a pus dublu).

Pt umlutura:
2 kg mere
putin gris
100 g zahar
scortisoara.

Se iau ingridentiele pt aluat, se pun intr-un castron si se amesteca toate. Cand compozitia a capatat consistenta unui aluat se ia si se rastoarna pe masa si se mai framanta punand faina pe masa. Se imparte aluatul in doua parti egale si se intinde cu sucitorul.
Se intinde prima foaie si se pune in tava unsa in prealabil cu putina grasim si tapetata cu faina avand grija sa punem deasupra un strat subtire de gris . Apoi, se iau cele 2 kg de mere si se curata de coaja, se taie in doua si se scobeste miezul. Se dau prin robotul de bucatarie fasii sau prin razatoarea mare. Se adauga 100 g zahar si scortisoara macinata dupa gust (cu cat mai multa cu atat mai buna gustoasa va iesi :). Daca merele sunt mai acrisoare se mai oate pune zahar.
Aceasta compozitie se pune peste prima foaie din tava punand din nou un strat subtire de gris pentru ca grisul se absoarba sucul merelor.
Se intinde cea de-a doua foaie peste si se da la cuptorul incalzit in prealabil.

Eu am lasat aceasta prajitura 1 ora la foc minim.

Cand e gata se scoate afara si se pune deasupra zahar pudra. (eu iau o strecuratoare- aceea de ceai si pun in ea zahar pudra si cu degetul fac miscari circulare si intind zaharul peste toata suprafata)
Este un desert minunat, o reteta ieftina cu gust placut de scortisoara....(care aduna vecinii cu mirosul ei:))
Pofta buna!!!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna,am sa incerc aceasta reteta ,dar am si eu una cu untura ,adica o cana unsoare,4 cani faina,care se freaca putin,apoi se pune intr-o cana de lapte drojdie cat o nuca ,2 glbenuse ou.se framanta si se amparte in doua.se pune prima foaie in tava unsa ,se pune putin gris ,umplutura de mere care o face fiecare cum doreste,se pune cealalta foaie,se impunge foaia si se da la copt.in foi se pune putin zahar si sare. Mai am una cu foi,facute cu ulei. 3galbenuse ou se freaca cu 9 linguri zahar si un pic de sare ,dupa care se pune 9 linguri ulei se amesteca bine ,se pune 9 linguri lapte,o lingurita rasa de amoniac si faina cat cuprinde,se fac 2foi.DUPA COACERE SI RACIRE SE PUDREAZA CU ZAHAR PUDRA . POFTA BUNA !

Bianca spunea...

Cu siguranta e buna si reteta ta si am sa o salvez ca nu se stie niciodata. Imi place sa incerc chestii noi mereu.
Multumesc de retete.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons