Acest blog l-am creat pentru cele/cei care sunt in pana de idei si nu stiu ce sa gateasca pentru ziua in curs. De multe ori am avut aceasta dilema si am apelat la carti de bucate sau la internet.
Pagini
▼
duminică, 2 decembrie 2012
Prajitura Boema
Astazi 1 Decembrie ziua Nationala a Romaniei am sarbatorit cu o prajitura delicioasa...prajitura Boema. Reteta e luata de pe internet.
Avem nevoie de:
6 oua
7 linguri zahar
3 linguri ulei
3 linguri cacao
6 linguri faina
un plic praf de copt
1 lingura esenta rom
un pic de sare
Crema:
300 g frisca
300 g ciocolata
Fondant:
150 ml apa
300 g zahar
2 linguri miere
50 g ciocolata
Sirop caramel:
70 g zahar
150 ml apa
Ornat:
250 ml frisca
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Cand sunt bine batute se adauga pe rand lingurile de zahar. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si cu esenta de rom si se adauga peste spuma batuta incet. Adaugam si faina si cacaoa amesteca cu praful de copt. Amestecam usor si punem compozitia intr-o tava(32x24) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incalzit la 170 grade pentru 25 minute. Se lasa la racit si se portioneaza dupa placul inimii (eu am taiat colturile jos si am facut 12 bucati)
Crema: Ciocolata se pune la topit impreuna cu frisca. Cand e topita ciocolata se trage de pe foc si se lasa sa raceasca dupa care se pune la congelator pentru 1 ora. Apoi se bate energic pana obtinem o crema ferma.
Sirop: zaharul se caramelizeaza si cand a prins culoarea caramelului se stinge cu apa. Se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul.Se pastreaza 3-4 linguri si cu restul se insiropeaza toate bucatile de prajitura.
Fondant: Apa si zaharul se pun la fiert. Din momentul cand incepe sa fiarba se lasa pe foc 15 minute.Adaugam mierea si mai fierbem inca 5 minute. Apoi turnam compizitia in bolul unui mixer si mixam compozitia la putere maxima pana cand devine ca o crema. Adaugam apoi cateva linguri de sirop de caramel si 50 g ciocolata si punem pe foc. Cand devine fluid turnam cu grija cate o lingura deasupra fiecarei bucati de blat in prealabil bine insiropt. Daca fondantul s-a intarit il mai punem putin pe foc sa se incalzeasca pana cand au toate bucatile de prajitura fondant deasupra.
Peste fiecare bucata de prajitura spritam un mot de crema de ciocolata si apoi un mot de frisca batuta.
Se poate stropi cu ciocolata topita.
Un deliciu, merita sa o incercati.
Pofta buna!!!
Buna,Bianca!:) Tocmai m-am alaturat blogului tau:) E criminal cu ce ne ispitesti tu pe noi!:)
RăspundețiȘtergerePe mine aici ma gasesti:ciocolatacuzahar.blogspot.ro